Posted in Ձմեռային ճամբար, Ղափամա, Ճամբար, Պատումներ

Ամեն ինչ դդմի մասին

Դդմի բառը գալիս է հունական պեպոնի կողմից մեծ սեխի համար: Անգլերենը դա համարում էր պասիվ կամ պոմպոն: Այս տերմինը վերադառնում է 1547-ին, սակայն տպագիր չի տպագրել մինչեւ 1647 թվականը:
Դդումն էր նոր աշխարհում տեղական ամերիկյան հնդկացիների կողմից օգտագործված շատ սննդամթերքներից մեկը եւ պիղծերի կողմից ողջունելի հայտնագործություն էր: Հնդիկները հարվածել են դդումի շերտերը, չորացրեցին դրանք եւ առեւտրի համար ծածկոցներ էին հագնում: Նրանք նաեւ չորացրեցին դդում սննդի համար:

Նոր ամերիկացիները սրտանց ընդունեցին քաղցր, բազմաշերտ պտուղները, որոնք դարձան ավանդական սնունդ: Կոլոնիստները դդում էին օգտագործում ոչ միայն որպես կողմնակի ուտեստ, այլ նաեւ ապուրներում եւ նույնիսկ պատրաստված էին:

Դդումը շատ առողջարար բանջարեղեն է եւ հարուստ է հայտնի վիտամինններով՝ C, B, E, PP ու նույնիսկ հազվագյուտ վիտամիններով՝ T եւ K:

Բացի դրանից՝ այն պարունակում է նաեւ այնպիսի միկրո- եւ մակրոէլեմենտներ, որոնք անհրաժեշտ են օրգանիզմի նորմալ նյութափոխանակության համար:

Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս հաճախակի օգտագործել դդում, քանի որ այն դիետիկ է եւ պարունակում է այնպիսի նյութեր, որոնք անհրաժեշտ են առողջ օրգանիզմ ունենալու համար: Այն հնարավորություն է տալիս առանց օրգանիզմը վնասելու նվազեցնել մարմնի ավելորդ քաշը:

Դդումն օգտակար է հատկապես ծերերի համար, քանի որ նրանց օրգանիզմը բավական թույլ է եւ հաճախ մարսողության հետ կապված խնդիրներ են առաջանում: Դդումն օգտակար է աղե-ստամոքսային հիվանդություններով տառապող մարդկանց համար:

Դդումն օգտակար է միզուղիների հիվանդություններով տառապողների համար: Լինելով միզամուղ միջոց՝ այն օրգանիզմից հեռացնում է ավելորդ աղն ու հեղուկը:

Դդմի սերմերը եւս ունեն օգտակար հատկություններ: Նրանցից քամված յուղը օգտագործում են տարբեր դեղամիջոցների արտադրության մեջ:

Դդմի սերմերն ունեն մաքրող հատկություն: Եթե ձեր երեխան տառապում է ճիճուներից, ապա դդմի մի քանի սերմերը կօգնեն նրան /սերմերը մաքրելիս չի կարելի հանել նրանց վրայի կանաչ բարակ կաշին/:

Դդմի սերմերը կօգնեն ձեզ նաեւ ազատվել մաշկային տարբեր հիվանդություններից, ինչպիսիք են՝ սեբորեան, մաշկի թեփոտումը:

Դդմի պատրաստման եղանակը

Գոյություն ունեն դդմի պատրաստման տարբեր եղանակներ:

Դդմի առողջարար հատկությունները շատացնելու համար այն կարելի է պատրաստել կաթով ու կարագով:

Դդմից պատրաստում են նաեւ տարբեր ապուրներ՝ օգտագործելով ձավարեղեն կամ բրինձ:

Շատ հայտնի է դդմի մուրաբան, որն իր համով նման է ծիրանի մուրաբային եւ դուր է գալիս փոքրիկներին:

Leave a comment